10 tips om je LinkedIn-profiel te optimaliseren

10 tips om je LinkedIn-profiel te optimaliseren

LinkedIn is het populairste sociale netwerk voor professionals. Jij zoekt informatie over bedrijven en bedrijven zoeken jou. Maak je geen illusies, de HR afdelingen van bedrijven weten uitstekend hoe ze LinkedIn moeten gebruiken om het gewenste profiel te vinden. Zoek je een nieuwe baan, dan is Linkedin je startpunt.

Dit gezegd hebbende is het nog steeds zo dat de meeste professionals het potentieel van LinkedIn nauwelijks benutten. Een geoptimaliseerd LinkedIn-profiel is dus geen ‘common ground’ en kan jou misschien wel helpen die droom baan binnen te halen.

Wat moet je daarvoor minimaal doen? Hieronder 10 tips om je op weg te helpen.

1. Updates over jezelf weergeven of verbergen

Voordat je aan de slag gaat met de tips, is het verstandig om eerst deze handeling door te voeren. Zo kun je allerlei wijzigingen (updates) doorvoeren, zonder dat al je connecties daar meldingen van krijgen. Daardoor worden zij niet overspoeld met allerlei gedateerde informatie.

Ga naar ‘profiel’ en vervolgens naar ‘profiel bewerken’ (zie Dutchcowboys voor meer tips en trics). Onder het kopje ‘Uw netwerk op de hoogte stellen’ zie je de schuif-button op ‘Ja’ staan. Die kun je gemakkelijk op ‘Nee’ zetten. En vervolgens krijgen je connecties nu geen meldingen meer van je updates.

2. Je homepagina personaliseren

Je homepagina op je LinkedIn kan overspoeld worden met informatie. Dit kun je beheren. Wil je alleen updates van bepaalde connecties zien, of bepaalde bedrijven, dan kun je dit gemakkelijk aanpassen. Zo kun je een overzichtelijke homepagina creëren met daarin alleen de, voor jou, belangrijke informatie weergegeven.

Ga naar de sectie ‘Privacy en instellingen’. Klik vervolgens op de button ‘Account’. Klik vervolgens op ‘Content van de homepagina beheren die u verbergt’. Vervolgens zie je een nieuw scherm waar je zelf de updates kunt selecteren waarvan jij wilt dat ze worden weergegeven in je homepagina  (zie Dutchcowboys voor meer tips en trics).

3. Keywords gebruiken

Zorg er voor dat jouw profiel verschijnt wanneer bedrijven zoeken op geselecteerde keywords. Dus wanneer moet jij worden gevonden? Welke zoekwoorden zijn belangrijk voor jou? Dit is jouw persoonlijke SEO.

4. Hou het professionee!

LinkedIn is zakelijk, mensen zoeken naar oplossingen en niet naar grapjes. Hou de toon dus professioneel. Denk ook goed na over je foto. Geen vakantiekiekje, maar een zakelijke uitstraling.

5. Gebruik een customized URL

Bijv. Linkedin.com/patrickdekoning ipv. Linkedin.com/pub/patrick-de-koning/5a/v87/234/

6. Zorg dat je connecties krijgt!

Wanneer je niet voldoende connecties hebt, dan zul je niet zo vaak opduiken in linkedin searches. Werk dus actief aan je connecties.

7. Endorsements zijn belangrijk!

Endorsements zijn een ideale manier om boven het maaiveld uit te steken. Laat mensen vertellen waar jij goed in bent. Dit werkt veel beter dan de loftrompet afsteken over jezelf!

8. Join relevante LinkedIn groepen

Het laat niet alleen zien waar je interesse, maar ook je expertise ligt. Daarnaast kan het helpen om in contact te komen met interessante gelijkgestemden.

9. Het sorteren van verschillende paragrafen

Binnen LinkedIn kun je zelf aangeven welke secties jij belangrijk vindt. Wil je de nadruk leggen op je diploma’s of juist op werkervaring, moeten extra curriculaire activiteiten de bedrijven over de streep trekken of zijn het je publicaties?

Denk goed na over wat jij wilt dat anderen als eerste zien en personaliseer vervolgens je profiel.

10. Het toevoegen van paragrafen

Je kunt ook paragrafen toevoegen aan je profiel.

Ga naar ‘Profiel’ en vervolgens naar ‘Profiel bewerken’. Onder de button ‘Samenvatting’ zie je de button ‘Meer weergeven’. Klik op ‘Meer weergeven’. Vervolgens zie je allerlei professionele prestaties en interesses die je kunt toevoegen.